Община Етрополе участва в кампанията Световен ден на водата – 22 март „Вода за мир“

Ученици посетиха Пречиствателната станция за отпадни води

Община Етрополе  бе домакин  на официалното честването на Световния ден на водата – 22 март „Вода за мир“  като част от националната кампания на сдружение BG Бъди активен – „Искам да съм полезен…Рециклирай ме!“. В партньорство с ВиК София област, Института за изследване на климата, атмосферата и водите към БАН и „Клуб на миньора и минното дело при Елаците-Мед – Етрополе“ се проведоха разнообразни инициативи с представители на местната общност.

В рамките на Деня на отворените врати учениците от 5 „б“ и 5 „в“ клас на СУ „Христо Ясенов“ посетиха Пречиствателната станция за отпадни води /ПСОВ/ в град Етрополе и се запознаха с процесите на пречистване. Те бяха посрещнати от ръководителя на ПСОВ Радослав Дончев, който им показа съоръженията и обясни колко важно е да се опазват чисти водните ресурси. Децата се запознаха лично с доц. д-р инж. Галя Бърдарска, съветник в МРРБ в областта на пречистване на водите, която им представи ценна информация за водните ресурси и необходимостта от ефективно използване на пречиствателните съоръжения.

„В бъдеще войните между държавите ще се водят не за петрол, а за вода“, поясни доц. Бърдарска, като подчерта: „Ние в България имаме достатъчно водни ресурси, но трябва да се грижим за тяхното опазване и пречистването им. Проблемите с водата са по отношение качеството, а не количеството и водните режими се дължат основно на неправилно управление на ресурсите и водните обекти“. На презентацията на ПСОВ присъстваха също Миглена Радославова, ръководител „Пречиствателни станции“ във  ВиК София- област и колегите й Ивайла Алипиева и Светла Давидкова.

Основната част на събитието по честването на Световния ден на водата се състоя в Конферентната зала на комплекс „Етрополия“. Официални гости бяха кметът на Община Етрополе инж. Владимир Александров и зам.-кметът Паолина Цанова, граждани и ученици.

„Нека да сме малко по-добри към природата и помежду си, да сме отговорни към опазване чистотата на водата и да полагаме усилия нещата да се случват по правилния начин“, призова кметът. За подкрепата и съвместното отбелязване на Световния ден на водата ръководството на Община Етрополе получи благодарствен адрес от името на „ВиК“ ЕООД-София, връчен на инж. Владимир Александров от ръководителя на ПСОВ Радослав Дончев. Благодарност за поканата изрази и доц. д-р инж. Галя Бърдарска, която също насочи вниманието на присъстващите към необходимостта всички да се обединят около защитата и опазването на един от най-ценните ресурси – водата.

За шестокласниците в залата бе подготвена викторина за водите в България, а всеки правилен отговор бе възнаграден с книга. Прекрасен финал на честването на Световния ден на водата беше прожекцията на филма „Великата тайна на водата“.