Инж. Иван Иванов: Проектът за довеждащ водопровод на Своге е готов

Управителят на „ВиК София-област” връчи документацията на ръководството на общината

Управителят на „ВиК София-област” ЕООД инж. Иван Иванов връчи днес на заместник-кмета на община Своге Валентин Михайлов готов инвестиционен проект „Реконструкция на довеждащ водопровод гр. Своге”. Проектът е дело на инж. Георги Владов, а възложител е „ВиК” ЕООД – София.

Спешната направа на проект се наложи заради мистериозното изчезване на водата в река Искрец през август миналата година. Тогава бе обявено бедствено положение, заради спиране на водоподаването в Своге и в селата Искрец, Свидня и част от Церово. Експерти търсеха причините за внезапното пресъхване на захранващата Искрецка река. Дебитът от обичайните 130 литра в секунда за денонощие падна на около 30 литра в секунда. След няколко дни водата отново се появи, но така и не се стигна до окончателно намиране на причината за това явление.

„Чаканият от вас проект е готов и съм щастлив да ви го връча”, каза управителят на областното водно дружество инж. Иванов и подписа приемо-предавателен протокол заедно със зам.-кмета Михайлов. Той посочи, че колкото по-бързо се случат нещата, толкова по-добре ще бъде за хората в община Своге. Разбира се, ще трябва да се мине през задължителните съгласувателни процедури от различните институции, да се вземат необходимите разрешителни, след което трябва да се осигури финансиране и да започне изграждането на магистралния водопровод, обясни още инж. Иванов.

„Подмяната на съоръжението е наложителна, защото по него непрекъснато има аварии и огромни течове. С изпълнението на този проект съм убеден, че ще намалим рисковете по отношение на загубата на голямо количество вода по този водопровод. Затова днес имаме чудесна новина, започваме веднага да търсим пари за изграждането му”, отбеляза зам.-кметът Михайлов. По време на предаването на проекта дойде и кметът на Своге г-н Емил Иванов, който тези дни е в отпуск, но реши да приветства това чакано събитие.

„Този магистрален водопровод се намира в изключително тежки условия в коритото на реката. Правен е още през 70-те години, на места е етернитов, а на други – железен и е на границата на своята износимост. Затова е задължителна подмяната му”, категорични бяха ръководителите на общината.  Оказва се, че ако през 1999 г. от карстовия водоизточник „Пеща” са влизали  248 л/сек. в града, сега те са са 122 л/сек. – останалото количество се губи.

„Реализацията на този проект е част от голямата ни мечта – ние първо построихме резервоар за 2500 кубика вода. Сега подменяме магистралния водопровод и започваме малкия воден цикъл в града. Имаме спечелен проект за 3,7 млн. лв. и така ще можем да подменим тръбите в града. Всичко е свързано – водохващане, магистрален водопровод, резервоар и подяна на тръбите в Своге. Всичко това е един осмислен план съвместно с „ВиК София-област” и ние вървим крачка по крачка към неговото изпълнение”, заяви зам.-кметът Михайлов.

Управителят на областното водно дружество инж. Иван Иванов разказа за проекта и даде някои данни за него, посочени от автора му – инж. Георги Владов. Трасето е дълго почти 8,4 км (8392 м.) – започва от карстов извор „Пеща” до входната водомерна шахта на града, със съответните съоръжения по водопровода. Проектиран е с новото поколение пластмасови тръби PVC-O – т.е. това означава, че е със специално ориенитирани молекули, което ги прави с по-голяма еластичност от предишното PVC. При него хидравличните удари се свеждат до минимум, има по-голяма проводимост и по-тънки стени, които дават възможност за провеждане на много по-големи водни количества. PVC-O DN400 на 12,5 атмосфери, както в проекта за Своге, ще може да проведе много по-голямо количество вода, отколкото полиетилен DN400 на 10 атмосфери, тъй като дебелината на стените на полиетилена е 3-4 пъти по-голяма от тази на PVC-O.

При изготвяне на проекта е изработен хидравличен модел на довеждащия водопровод. Хидравличните модели се използват при проектирането на водопроводни мрежи, включително за определяне на оптималния диаметър на тръбите, оценка на притока и разхода на вода в системата, както и анализ на налягането в различните точки на мрежата.

Необходимите анализи и изчисления се извършват с помощта на специализиран софтуер, който позволява да се създаде реалистична симулация на потока на водата в системата. Това ни дава възможност да предвидим и открием потенциални проблеми преди тяхното възникване, което допринася за ефективното функциониране на водопроводната мрежа.

Следващата стъпка, която предстои пред ръководството на ВиК дружеството е възлагане на хидравличен модел и на разпределителната мрежа в град Своге. Така ще бъде постигнато оптимално функциониране на мрежата и ще бъде осигурено стабилно водоснабдяване на града.