Предоставяне на самоотчет

Направете своята регистрация в viksof.e-inv.bg. Това ще Ви даде възможност да получавате информация за текущите си задължения и да предоставяте бързо и лесно вашият личен самоотчет.

Кога е необходимо да подадете своят самоотчет?

 • Когато нямате възможност да осигурите продължителен достъп на инкасатора до водомера.
 • Когато обитавате имота сезонно.
 • Когато сте изпуснали посещението на инкасатора през текущият месец.

При подаването на Вашият самоотчет трябва да имате в предвид, че:

 • ВиК си запазва правото да не приеме подадените отвас показания
 • Вие имате право да предоставите само моментните показания на водомерите
 • Вие нямате право да правите самоотмет на неработещ или прекъснат водомер
 • Вие нямате право да подавате друга информация освен показания на водомера

„ВиК“ ЕООД – София, Ви информира, че показания през интернет може да изпращате единствено, ако водомерът Ви е изряден (не подлежи на периодична проверка и има всички необходими пломби). Максималния срок, в който е възможно отчетник да не отчита на място водомера ви е шест месеца. Това означава, че поне два пъти в годината трябва да осигурите достъп.

Какво трябва да знаем за отчитането!

При отчитането на всички видове водомери трябва да се знае, че подават само данните за изразходваните кубици вода. Водомерите са с стрелки или цифри. Индикаторите (стрелки или цифри) са оцветени в два цвята: в червено са оцветени индикаторите за литри и милилтри, а в черен цвят за кубици. Важно е да се знае, че оцветените в червено индикатори на се предоставят в отчетите, а  само служат при тестването и проверката на водомера.

Отчитане на водомер с цифрова ролка и три червени стрелки.

Информацията за кубиците се отчета  от цифрите оцветени в черно. Стрелковите означения показват литрите и са в червен цвят. В зависимост от модела на водомера тези стрелки могат да бъдат 3 или 4 на брой. Ви  предава на Оператора само цифровият набор от черни числа намиращи се в прозореца означен, като m3 (кубичен метър).

Отчитане на стрелкови водомери

Един от най-разпространените видове водомери. Както и при останалите уреди, черните стрелки указват кубиците (m3), а червените указват съставляващите литри на 1 m3. Тези водомери са снабдени с 4 черни стрелки.

Водомер

На тази снимка имаме водомер с произволен отчет, който ние трябва да предадем, като числов израз на изразходваното количество вода:

Поглеждаме механизма и се ориентираме към ЧЕРНИТЕ стрелки. Червените не ни интересуват.

 1. Черната стрелка с означение х 1000, което е изписано под нея на циферблата: Виждаме, че стрелката е разположена между 4 и 5. Следователно уредът не е достигнал 5 и няма, как да запишем 5, като начално показание на уреда и записваме: „4_ _ _ „ м3;
 2. Следващата черната стрелка с означение х 100. стрелката е подминала цифрата 3, но не е достигнала до цифрата 4. Значи приемаме цифрата 3 за показание. И добавяме в записа: „43_ _“ м3.;
 3. Третата стрелка от лява на дясно е точно на цифрата 2. Записваме 2 и отчета към момента става: „432_“ м3.;
 4. Последната стрелка е на цифрата 1. Приемаме и я вписваме в отчета: „4321“ м3.

Този уред е на показание 4321 м3.

Ако вече имате регистрация в viksof.e-inv.bg тя ще Ви предоставя възможност да подадете вашите самоотчети, ако не можете да направите регистрация от тук  viksof.e-inv.bg